• Lensix Lensix
 • Lensix Lensix
 • Lensix Lensix

Ghidul utilizatorului de lentile de contact

Descopera libertatea oferita de lentilele tale de contact.

Cu lentilele de contact Bausch + Lomb te poti bucura de libertatea de a face tot ce vrei. Fie ca iesi cu prietenii, faci sport sau arati stralucitor la o petrecere, vei vedea schimbarea pe care lentilele de contact o vor aduce în viata ta.

Pentru a beneficia la maxim de lentilele tale de contact Bausch + Lomb este esential sa respecti indicatiile aferente duratei si modului de purtare si sa ai grija de ele în mod corespunzator.

Produsele pentru întretinerea lentilelor de la Bausch + Lomb sunt foarte usor de folosit si te ajuta sa-ti mentii lentilele curate si ochii sanatosi.

Respectând doar câteva reguli de baza pentru o întretinere simpla si eficienta, te vei bucura de toata libertatea oferita de lentilele de contact de la Bausch + Lomb.

Tu si lentilele tale

Buna îngrijire a lentilelor ajuta la mentinerea sanatatii oculare si a confortului pe toata durata purtarii acestora!

Pentru a te bucura pe deplin de lentilele tale de contact, acestea trebuie sa fie în permanenta curate si confortabile. Nu purta niciodata lentilele mai multe ore decât cele recomandate de specialistul tau oftalmolog. Daca, atunci când porti sau manevrezi lentilele tale de contact, vei respecta regulile de întretinere din acest ghid, te vei bucura de o vedere clara, fara probleme.

Verifica-ti ochii în fiecare zi. Daca vederea devine neclara, ai senzatie de disconfort sau ochii sunt rosii, scoate lentilele de contact si contacteaza imediat specialistul tau oftalmolog.

Manevrarea lentilelor - primii pasi catre libertate.

Înainte de a începe ...

Întotdeauna, înainte de a manevra lentilele de contact, spala-te bine pe mâini cu apa si sapun si sterge-te cu un prosop curat, care nu lasa scame. Acest lucru elimina riscul transferului de murdarie, grasimi si bacterii de pe degetele tale pe lentile si apoi în ochi.

Pregateste-ti lentilele, solutia de întretinere si recipientul dinainte pentru a-ti usura man evrarea.

Cum aplici lentilele?

Încearca sa stai deasupra unei suprafete plane atunci când îti aplici lentilele de contact. Daca îti aplici lentilele deasupra unei chiuvete, pune dopul acesteia. Începe întotdeauna aplicare a si scoatere a cu aceeasi lentila , pentru a evita inversarea lentilelor.

Ghid lentileAsigura-te întâi ca lentila nu este pe dos, verifica marginea care trebuie sa fie în sus (forma de bol), nu spre exterior (farfurie). Nu este nici o problema daca lentila este pe dos, dupa aplicare vei simti doar un usor disconfort. Scoate-o de pe ochi, clateste-o cu solutie Biotrue® sau ReNu® si aplica lentila corect.

Metoda recomandata de aplicare

 1. Este mai usor sa-ti aplici lentilele daca le clatesti în prealabil cu solutie Biotrue®sau ReNu®.
 2. Acum aseaza lentila pe vârful degetului aratator drept / stâng . Pune degetul mijlociu de la mâna dreapta / stânga pe centrul pleoapei inferioare si cu degetul aratator de la cealalta mâna trage în sus pleoapa superioara.
 3. Privind spre lentila, pune-o pe zona alba a ochiului.
 4. Ghid lentilePriveste în jos, da drumul cu grija pleoapei inferioare si apoi celei superioare. Continua sa privesti în jos timp de câteva secunde pentru a permite lentilei sa se aseze. Repeta procedura si pentru celalalt ochi.

Cum scoti lentilele?

 1. Înaintea fiecarei manevrari a lentilelor, spala-te bine pe mâini si sterge-te cu un prosop curat, care nu lasa scame.
 2. Priveste în sus, pune aratatorul de la mâna dreapta / stânga pe marginea lentilei si trage lentila în jos de pe partea colorata a ochiului.
 3. Fara sa privesti în jos, prinde lentila între degete, dar nu folosi unghiile.
 4. Acum scoate lentila tinând-o între cele doua degete.
 5. Ghid lentileDupa scoaterea lentilei de pe ochi, clateste-o cu un jet de solutie Biotrue® / ReNu® si aseaz-o în recipientul umplut în prealabil cu solutie proaspata Biotrue® / ReNu®. Nu refolosi niciodata solutia din recipient! Repeta procedura si pentru celalalt ochi.

Curatarea si dezinfectarea lentilelor

Întretinerea lentilelor nu a fost niciodata mai usoara

Daca folosesti lentile de contact care necesita curatare dupa fiecare perioada de purtare, atunci trebuie sa respecti recomandarile de mai jos:

Poti folosi solutiile Biotrue® sau ReNu® în toate etapele procesului de întretinere a lentilelor de contact. Aceste solutii curata, dezinfecteaza, deproteinizeaza, pastreaza, hidrateaza si lubrifiaza lentilele. Pastreaza flaconul de solutie cu capacul închis atunci când nu îl folosesti si nu utliza solutia dupa data expirarii înscrisa pe ambalaj.

Curata în mod regulat cu solutie Biotrue® / ReNu® recipientul de pastrare a lentilelor si lasa-l sa se usuce la aer. Nu clati si nu curata recipientul cu apa de la robinet. Schimba recipientul în mod regulat o data la maxim 30 zile pentru a evita contaminarea acestuia.

Cum aplici lentilele?

Ghid lentileDaca nu folosesti lentile de o zi (de unica folosinta), specialistii oftalmologi recomanda sa freci si sa clatesti lentilele în fiecare zi, pentru a te asigura ca toate depunerile si impuritatile sunt îndepartate de pe lentile. Mai întâi, pune o lentila în palma si toarna putina solutie Biotrue® / ReNu® peste aceasta. Freaca usor lentila cu degetul pe ambele parti timp de aproximativ 20 secunde. Clateste apoi lentila de toate impuritatile dislocate cu un jet de solutie Biotrue® / ReNu®. Repeta procedura si pentru cealalta lentila si lasa apoi lentilele pentru dezinfectare în recipient.

Întretinerea lentilelor cu solutiile Biotrue® / ReNu®

Dezinfectarea lentilelor în fiecare zi îti protejeaza ochii de infectii ce pot fi cauzate de diverse microorganisme cantonate pe lentilele tale.

Ghid lentileDezinfectarea este simpla. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa umpli recipientul cu solutie Biotrue® / ReNu® si sa pui fiecare lentila în compartimentul corespunzator. Apoi lasa lentilele în solutie minim 4 ore sau peste noapte. Dupa acest interval, lentilele pot fi purtate din nou fara a mai fi necesara clatirea lor.

Purtarea lentilelor de contact

Specialistul tau oftalmolog îti va spune pentru câte ore pe zi sa porti lentilele de contact la început si apoi cum sa cresti treptat acest interval pâna ajungi la numarul maxim de ore de purtare. Nu depasi acest numar maxim de ore, chiar daca simti lentilele foarte confortabile. Efectueaza controale regulate la specialistul tau oftalmolog.

E bine sa-si verifici ochii în fiecare zi ca sa te asiguri ca vezi clar, ca nu ai nicio senzatie de disconfort, ca ochii tai sunt sanatosi si nu sunt rosii.

Daca apare orice problema sau simptom descris mai sus, scoate imediat lentilele de contact de pe ochi si contacteaza specialistul tau oftalmolog.

Probleme la purtare

Daca apar urmatoarele reactii / senzatii:

 • iritatie oculara severa
 • clipit rapid
 • senzatie de corp strain
 • lacrimare

înseamna ca particule mici de praf sau impuritati au ajuns sub lentile. Scoate imediat lentilele de pe ochi, curata-le si clateste-le cu solutie Biotrue® / ReNu® si reaplica -le pe ochi. Daca senzatia de iritatie persista sau daca apar alte simptome severe sau neobisnuite, scoate lentilele si contacteaza imediat specialistul tau oftalmolog.

Lentilele de contact ce trebuie sa faci si ce nu

Ce sa faci:

 • Spala-te pe mâini de fiecare data înainte de a manevra lentilele de contact!
 • Respecta recomandarile si instructiunile specialistului tau oftalmolog!
 • Utilizeaza de fiecare data solutie proaspata pentru întretinerea si pastrarea lentilelor!
 • Utilizeaza recipiente special concepute pentru pastrarea lentilelor de contact!

Ce sa NU faci:

NU atinge lentilele cu unghiile! NU dilua sau refolosi solutia din recipient! NU clati lentilele sau recipientul cu apa de la robinet! NU împrumuta lentilele la / de la alte persoane! NU atinge cu degetele, cu lentila sau cu orice alt obiect vârful flaconului de solutie Biotrue® / ReNu®!

Nu exista nici un motiv pentru care sa nu te machiezi atunci când porti lentile de contact. Urmeaza aceste reguli simple care te vor ajuta sa-ti pastrezi ochii sanatosi:

 • machiaza-te întotdeauna dupa ce-ti aplici lentilele de contact si demachiaza-te dupa ce le scoti de pe ochi. Astfel, machiajul nu va veni în contact cu lentilele tale. Nu lasa demachiantele sau alte produse cosmetice sa vina în contact cu lentilele.
 • foloseste un creion dermatograf moale pentru a evita -ca prin exfoliere -produsul sa patrunda în ochi.
 • nu folosi produsele pe baza de aerosoli fixativ, parfum, lotiune dupa ras sau deodorant la manevrarea lentilelor de contact. Se recomanda folosirea acestor produse înaintea aplicarii lentilelor.
 • nu împrumuta la / de la alte persoane produsele cosmetice si nici lentilele de contact.
 • nu te machia în timp ce te afli în miscare, când calatoresti cu masina, autobuzul sau cu trenul.
 • daca ai ochii rosii, umflati sau daca consideri ca pot fi infectati, nu mai purta lentilele de contact, nu mai folosi produsele cosmetice si ia legatura cu specialistul tau oftalmolog.

Întrebari frecvente

Cât timp pot folosi un recipient pentru pastrarea lentilelor înainte sa fie necesara înlocuirea lui?

Este de preferat sa înlocuiesti recipientul la fiecare 30 zile, altfel se pot dezvolta în interior microorganisme periculoase.

Exista vreo limita de vârsta pentru portul lentilelor?

Nu exista o limita de vârsta pentru a purta lentile de contact, odata ajuns la adolescenta, ochii tai sunt suficient de dezvoltati pentru a purta lentile de contact. Atât bebelusii cât si vârstnicii pot purta lentile de contact sub supravegherea specialistului oftalmolog. Daca nu exista contraindicatii medicale oamenii pot beneficia de avantajele lentilelor de contact la orice vârsta. Specialistul tau oftalmolog îti poate confirma acest lucru prin efectuarea unui consult. Este normal ca, în timp, ochii oamenilor sa se modifice usor, iar în astfel de cazuri lentilele de contact pot fi ajustate sa se potriveasca prescriptiei. Indiferent de nevoia de corectie sau stilul de viata, lentilele de contact Bausch + Lomb îti ofera solutia optima pentru corectia miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau presbiopiei.

Pot sa ma machiez în timp ce port lentile de contact?

Da, atâta timp cât respecti câteva reguli simple, cum ar fi sa aplici lentilele de contact înainte de a te machia si sa îti scoti lentilele înainte sa te demachiezi. Utilizeaza produsele cosmetice pe baza de aerosoli (fixativ, deodorant, parfum) înainte de aplicarea lentilelor.

Pot înota în timp ce port lentile de contact?

Nu se recomanda purtarea lentilelor la înot, pentru ca risti sa le pierzi, iar clorul si microorganismele din apa se pot depune pe lentila, crescând riscul de infectii si iritatii oculare. Este obligatorie folosirea ochelarilor de înot, dar pentru mai multe detalii întreaba specialistul tau oftal molog.

Nu îti face griji lentilele nu pot ajunge în spatele ochilor. Daca lentilele aluneca de la locul lor sub pleoapa, este posibil sa ai nevoie de ajutor ca sa le repui la loc, dar acest lucru nu-ti dauneaza.

Pot dormi cu lentilele de contact?

Poti dormi numai cu lentilele de contact din silicon-hidrogel din familia PureVision® aprobate pentru portul extins sau continuu, deoarece acestea sunt special concepute sa permita o buna oxigenare a ochiului în timpul somnului. Nu este recomandat sa dormi cu alte tipuri de lentile de contact, deoarece ochii trebuie sa „respire” în timpul somnului, pentru ca tu sa te bucuri de confort la purtare si sanatate oculara tot timpul.